Bolivia, La Paz

image

Å fly inn til El Alto i Bolivia er en opplevelse i seg selv. I det du går ut av flyet føles det som at du har landet på månen. Ikke på grunn av utsikten fra flyplassen, men på grunn av høyden. El Alto ligger på 4088 m over havet, en høyde som i praksis tilsier at du har 20% mindre oksygen. Skrittene ut fra flyet var langsomme og tunge. Det kjentes ut som at luftrøret snurpet seg sammen og var på vei til å kvele. På flyplassen har de oksygenmasker tilgjengelig i tilfelle noen opplever sterke reaksjoner på høydesyken. Selv ble jeg nødt til å sitte ned i gangen mens jeg ventet på å få gå igjennom sikkerhetskontrollen. Jeg var svimmel, hodet verket og klaustrofobifølelsen av å ikke få puste hjemsøkte meg. Steven, barsk som han er, bar bagasjen og sørget for letteste måte å komme til hostellet- taxi.

I taxien på vei nedover til La Paz glemte vi høydens påkjenningen en liten stund. Utsikten over byen var helt fenomenal, anderledes enn noe annet vi hadde sett. En by var plutselig ikke lenger bare en by! Her var nesten alle byggene like, i rødlig mur med litt shabby vinduer og fasader, tett i tett fra øverst til nederst. I bakgrunnen så vi fjellene hvor toppen var dekket med snø. Surrealistisk.

De lokale sitt svar på alt: cocablader
De lokale sitt svar på alt: cocablader

I to dager gjorde vi ikke stort. Hodet verket ved hver minste bevegelse og svimmelheten fulgte med. Vi fulgte rådene fra de lokale- drakk mye vann, spiste lite mat, tygget cocablader og drakk cocaté. Coca i denne formen er vanlig her, og helt lovlig.

På vei opp til markedet via gondolen fra La Paz til El Alto
På vei opp til markedet via gondolen fra La Paz til El Alto

Da vi endelig var i bedre form tok vi gondolen til El Alto, det ukentlige søndagsmarkedet der de selger alt mulig! Bildeler, cd’r, klær fra veldedighetsorganisasjoner, mat, hygieneartikler med mer. Det myldret av liv, av mennesker, nationaldrakter, fargerike salgsboder, parasoller og restauranter.

image

Vi spiste deilig mat på markedet- to retter til 14 kr per pers! Det var først da vi forstod hvor lite man faktisk kunne leve på i Bolivia.

Søndagsmarked
Søndagsmarked
Steven på markedet

I La Paz og i Bolivia generelt, ut i fra hva vi har sett, finnes det svært få butikker. Alt selges ute i gatene. Brød, syltetøy, frukt, kjøtt, sko, klær ect. Vi fant ikke et eneste supermaked, men som plaster på såret får man ferskpresset juice av diverse tropiske frukter på hvert gatehjørne.

Kvinne på vei til markedet for å selge varer

Mange av selgerne er eldre damer i fargerike bolivianske drakter som sitter på pledd med varene sine hele dagen. Arbeidsmiljøloven er nok en annen her i Bolivia. Levevilkårene og arbeidssituasjonen til de lokale er det de mange protestene i byen handler om.

 

Protester i gatene er et helt vanlig syn i La Paz

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *