Den argentinske økonomien og harrytur til Uruguay

image

Harrytur har med tiden blitt et ganske vanlig begrep. Fra jeg var liten reiste vi hele familien med båten over fra Sandefjord til Strømstad. Senere som voksen, alene og med venner. Ut på tur for å fylle kvota med sigaretter, alkohol, snus, kjøtt, amerikanske dollar… Vent litt, sa jeg dollar? Her i Argentina er ikke mangelen på billig kjøtt og alkohol problemet, men heller mangel på en stabil valuta.

Kort fortalt, Argentinere sliter med å få dollar og det har derfor utviklet seg et «blue market». For utenforstående fungerer dette egentlig som en svartebørs, men myndighetene lukker øynene. Det har blitt like normalt å benytte seg av «blue market» som å gå å veksle i et hvilket som helst vekslingshus. Kursene går opp og ned som andre kurser. Dagens offisielle kurs og «blue market» er enkle å finne frem til, da de står i flere aviser og på nett.

Eks: 1 amerikansk dollar ligger per 30.01.15 på 8.52 argentinske pesos. Det er den offentlige raten du får i banken, mens på «blue market» er kursen 13,60 per 30.01.15. Altså, dersom du veksler via «blue market» får du ca 50% mer pesos.
Nå tenker du kanskje At det er enklere å bare gå i minibanken. Det går også greit, men da får du den dårligste kursen som vist ovenfor. Forhåpentligvis skjønner du nå litt mer, og derfor kanskje enda mindre?

Alt dette bunner i den økonomiske krisen som startet i 2001 hvor landet gikk konkurs i 2002, og den påfølgende krisen i 2008, som endte med innstramming rundt dollaren i 2011 av den fortsatt sittende presidenten Cristina Fernández de Kirchner.
Hva gjør egentlig denne usikkerheten, de politiske valgene landet har tatt og den skakkjørte økonimien med landet og dets økonomi?

Det har vært en høy inflasjon i landet de siste årene. Inflasjonen er ca 30% årlig. Et tydelig tegn på dette kommer til syne når du reiser rundt i landet. Du vil for eksempel finne mange påbegynte og halvferdige hus som grunner seg i problemet med å spare penger. Med en slik inflasjon, blir pengene dine mindre verdt med tiden, både i banken og som kontanter. For argentinere er det derfor mest lønnsomt å plassere pengene i verdier, og da helst i dollar, en tomt, litt murstein, osv.
Funfact: I Buenos Aires er det over 1 års ventetid for å få bankboks.

Som argentiner kan du ikke ta ut dollar i banken, og om du reiser utenlands påløper det seg ekstra gebyrer ved bruk av kort. For middelklassen og ned blir det derfor vanskeligere å reise ut av landet. Med tiden tenker jeg at dette kan skape et stort sprik mellom argentinere generelt og befolkningen i resten av verden.

Omstendighetene har skapt hysteri etter dollar, spesielt fra middelklassen og opp. De trenger dollar for reiser til utlandet, for betaling av eiendeler i andre land, og ikke minst for utenlandske investorer, som trenger å få pengene ut av landet. De er villig til å betale mer. Derfor Blumarket.

Så hvordan er livet som turist i Argentina?
Før vi reiste hadde vi allerede gjort leksen vår, og ankom landet med mye dollar i kontanter. Dette med tanke på å finne et sted å veksle på Blue market. De fleste artikkelene vi hadde lest, anbefallte oss å spørre på hoteller, restauranter eller barer, om de vekslet eller visste om et sted å veksle. Et annet alternativ som mange velger, men som selvsagt ikke anbefales i reiseartiklene, er å veksle på Florida street som er selve hovedgaten for Blue marked i Buenos Aires. Der står det folk og roper etter deg, for hver meter du går, «cambio, cambio, change dollares, euro, cambio, cambio».

Uavhengig av hvem du veksler med og hvor, ikke stol blindt på noen. Det finnes falske penger i omløp og du kan bli lurt. Det er ikke frekt å se etter kjennemerker på sedlene foran de du veklser med. I Argentina er dette er helt normalt, og det skjer gjerne i butikker eller i taxier også. Noen kan også lure deg på andre måter, eller du kan risikere å bli ranet. Velger du å veksle på Florida street, gå noen ganger frem og tilbake, spør flere om deres kurs, kjenn etter på hvem får du en god følelse med osv. De vil så ta deg med til ett vekslingshus eller en leilighet etc. Der må du Ikke veksle for mye om gangen, ikke vis at du har mye penger på deg, og helst ikke vær alene.

image

Det er forståelig at dette for noen virker skremmende, men etter snart 2,5 mnd i argentina, har vi fremdeles ikke hatt noen ubehagelige opplevelser, tvert i mot. Vi valgte alternativ en, å spørre der vi bodde, og allerede første dagen fikk en adresse vi kunne veksle på. Kursen var litt dårligere, men det viktigste for oss var at vi følte oss trygge. Vi har snakket med mange andre som har valgt å veksle på Florida street, helt uten problemer.
En kommentar; husk at veksling på Blue market er ulovlig i henhold til landets lover, men at alle gjør det. Foran oss i køen den ene dagen sto en politimann og vekslet.

Dette tar oss da til vår harrytur. Etter en måned i Buenos Aires, begynte pengene å forsvinnne, så vi bestemte oss for å ta båten til Uruguay og byen Colonia, for dollarshopping. Der finner du minibanker som kan gi deg både amerikanske dollar og uruguayske pesos. Det eneste problemet er at maks beløp er 300$ per uttak. En vil heller ikke stå å ta ut masse dollar mens sikkerhetsvakter eller andre ser på. Vi måtte derfor benytte oss av flere forskjellige minibanker, faktisk de fleste i byen da det også skulle vise seg at bankene ikke tar imot hvilket som helst kort. Etter å ha tilbrakt mye tid i diverse minibanker, spist god mat, og vandret rundt i en koselig liten by, bar turen seg hjemover. Vi fant en taxfree med sprit og røyk, men smilte pent da det eneste vi trengte var gjemt rundt på kroppen. Ferske dollar bills, og klar for enda mer morro i Argentina.

 

image

Noen siste tips:

– Du får best kurs for 100$ sedler
– Les deg opp på sedlenes kjennetegn før du ankommer
– Husk at kursen er litt dårligere enn blue market prisen du finner på twitter, eller i avisen, på lik måte som banker.
– Du får best kurs i Buenos Aires
– Det er mulig men vanskelig å finne vekslingshus i Cordoba, der er det lavere kurs
– Kursen er ofte litt lavere i Mendoza. Du kan veksle på «av. San Martin»
– Dårlig kurs i pategonia og Iguazu.
– Det er ikke alle grenseland som tilbyr dollar minibanker. (Safe bet Uruguay)
Konklusjon: veksle ved ankomst i Buenos Aires, og uansett hvor mye du tror du kommer til å bruke, så kommer du til å bruke mer.

God tur!

Kilder:

https://mobile.twitter.com/dolarblue

http://www.argentinaindependent.com/currentaffairs/analysis/inside-argentinas-blue-dollar-market/

http://www.lmd.no/?p=14773

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *